ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize °C

DEĞİRMENCİLİK

DEĞİRMENLERİN ÇALIŞMA ESASLARI

 

Akmakta ya da dökülmekte olan suyun doğrusal hareketini dönme hareketine dönüştürmekte kullanılan mekanik aygıta basitçe su çarkı denebilir. Temel olarak bir tekerleğin çevresine yerleştirilmiş paletler- den oluşur.

Hareket etmekte olan suyun paletlere uyguladığı kuvvetin çarkı döndürmesi ve bu dönme hareketinin de çarkın merkezindeki mil aracılığıyla makinelere iletilmesi ilkesine dayalı olarak çalışır.

Değirmenlerde, genellikle dişli aktarma düzenekleriyle donatılmış su çarklarından yararlanılmıştır. Bunlar en basiti ve belki de en eskisi olan düşey çarklı değirmende su doğrudan paletler üzerine etkir.

 

 

DEĞİRMENLERİMİZ

 Çay ve göç öncesi vazgeçilmez mısır ekmeği kültürü ile değirmencilik kültürünü tarlaya ekimden ekmeğe kadarki serüvenini ele alacağız.

Eskisi kadar revaçta olmasa da değirmencilik faaliyetlerine devam edilmektedir. Şu bir gerçek ki, son yıllarda değirmenlerimiz bir bir yok olma riski ile karşı karşıya kalmıştır. Mevcut değerlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için değirmenlerimize gereken hassasiyeti göstermeliyiz.