DOLAR 38,7433 0.33%
EURO 43,6068 0.17%
ALTIN 4.138,850,86
BITCOIN 39981334.41364%
Rize
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

16 Kasım 2014 14:06
0

BEĞENDİM

Melyatderesi Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği;

Adını Melyatderesi adlı dereden alan derneğimiz 15 km. uzunluğunda Ceğalver Dağ’ından başlayıp Merdivenli Köyü’nden Karadeniz’e dökülen derenin havzasında yer alan Rize’nin Pazar ilçesine bağlı yedi, Çayeli ilçesine bağlı altı köy ve Hemşin ilçesine bağlı bir mahalleyi kapsayan 14 köyün bir araya gelmesi ile 2007 yılında İstanbul’da kurulmuştur.

Derneğimizin amacı 14 köyün birlik ve beraberliğini sağlamak, sosyal ve turizm açısından tanıtımını yapmak, bölgenin ekolojik özellikleri ile kültürel değerlerini koruyarak yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır.

Dernek Yönetim Kurulumuz, Melyat deresi havzasında yer alan köylerin temsilcilerinden seçilen dokuz kişiden oluşmaktadır.

Kurucu Üyelerimiz ve Yönetim Kurulu üyelerimiz; Memleketimiz için ne yapabiliriz, yaşadığımız sahip olduğumuz doğa harikası cennet köylerimizi nasıl koruruz, dönemsel artan nüfus, ilerleyen teknoloji ve çoğalan kimyasal atıklar sebebi ile günden güne kuruyan deremiz, kirlenen havamız için neler yapabiliriz diye bir araya gelmiştir. Kültürel değerlerimizin unutulmaya yüz tutmasını nasıl engelleriz, bir birini tanımayan akrabaların buluşmasını, hastane ve cenaze gibi kötü günlerde beraber olmasını nasıl sağlarız sorularına çözüm sağlamak için zaman harcamaktadır. Gün geçtikçe büyüyen istihdam sorunu ile ortaya çıkan genç nüfus göçünü engelleyecek, yetersizlik nedeni ile göç etmek zorunda kalan yerli halkın yöreye geri dönmesini sağlayacak, yörenin yaşanabilir, geçinilebilir özelliğini koruyacak projeler üretmek ve bu projeleri hayata geçirmek  ortak duygusu ile hareket etmektedir.

Melyatderesi Derneği’ne bağlı olarak aynı amaçlar ve hedefler doğrultusunda hareket eden www.melyatderesi.com köylerimizden haberler ile planlanan, gerçekleşen faaliyetleri internet ortamına taşıma misyonunu üstlenmiştir.

Melyatderesi Derneği henüz kuruluşunun birinci yılında çok önemli ve gerçekleşmesi oldukça zor olan deremiz köylerindeki çöplerin toplanması     projesini hayata geçirmiştir. Dernek olanakları ile proje kapsamında bir çöp kamyonu satın alınmış, köylerimize çöp konteynerleri dağıtılmıştır. Aracın kullanımı ve hizmetin yürütümü için iki personel istihdam edilerek muhtarlarca tespit edilen sürelerde periyodik olarak köylerin çöplerinin toplanmasına başlanılmıştır. Yüz bin lirayı aşan maliyete mal olan proje ile amaçlanan çöp toplama hizmeti başarı ile sürdürülmektedir.

Diğer Projemiz, deremizin temizliğinin sağlanması ve deremizdeki balık türlerinin korunup arttırılmasıdır. Bu kapsamda derelerimizde balık avlama yasağı başlatılmıştır.

Rize Orman Bölge Müdürlüğü ile bağlantı kurulup deremizdeki kırmızı benekli alabalığın neslinin korunması ve yaygınlaştırılması projesi kapsamında çalışmalar başlatılmış ve deremizde nesli tükenmeye yüz tutmuş yöremize özgü Kırmızı Benekli Alabalığın neslinin devam etmesi amaçlanmıştır.

Yörede nesli tükenmeye yüz tutmuş tarım ürünleri ile ilgili de bir çalışma yapılmış, örnek bahçe projesi kapsamında “demir elma” olarak tabir edilen elma çeşidinin dalları toplanarak, Bursa’daki serada fide haline getirilmekte, oluşan fideler havzamızdaki uygun arazilere ekilerek fidelerin meyve veren ağaçlar haine gelmesi amaçlanmaktadır.

Melyatderesi Derneği, kuruluşundan bu güne kadar geçen zamanda bilinen sosyal dayanışma ve yardımlaşma derneklerinin aksine eğlenceye yönelik faaliyetler düzenlemek yerine, aidatlardan elde edilen kısıtlı bütçesi ve deremiz iş adamlarından sağlanan gelirler ile yörede doğanın korunması, çevre düzenlemesi kapsamında hizmetler gerçekleştirmiştir.

Yöreden gelen talepler doğrultusunda tespit edilen öncelikli ihtiyaç, yöre halkının bir araya gelip vakit geçirmesini sağlayacak bir sosyal tesise sahip olması gerekliliğidir.

Proje, Melyatderesi’nin denizle birleştiği noktada yer alan  Merdivenli Köyündeki arazide sahil şeridi boyunca pek çok örneği olan plaj, çay bahçesi tarzı bir tesisin açılmasıdır. Bununla ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış olup projenin hayata geçebilmesi için sadece yasal izinlerin verilmesi beklenmektedir.

Dernek olarak bir arzumuz da Merdivenli köyü çarşının ( köy yalısının ) da Türkiye’de kentsel dönüşüm hareketleri çalışması kapsamında değerlendirilmesi ve bölge mimarisine uygun yapılar inşa edilmesidir.

Amatör bir ruh ile deremiz havzasını kapsayan köylerimize hizmet etmek için yola çıkarken Biz bir tohum ekersek bunun büyük ormanlara ulaşmasını umut ediyorduk. Böylece temiz bir çevrede doğamızı kirletmeden güzel memleketimizin sembolü yeşili soldurmadan, derelerimizi kurutmadan yaşayacak bizden sonraki nesillere de bu güzellikleri miras bırakabilecektik. Bugüne kadar geçen zaman göstermiştir ki birlikte ve beraberce hareket ettiğimiz sürece aşılamayacak hiçbir engel ve sorun kalmayacaktır.

Destekleriniz ve inancınız devam ettiği sürece bu ve benzeri sorunlarımıza çözüm üretme çabalarımız da artarak devam edecektir.

Melyatderesi Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu

 

 

DEREMİZ HAVZASI ve KÖYLERİMİZ HAKKINDA

Deremizin eski hali ile şimdiki durumu kıyaslanacak, kirletilen deremiz ve çöplük olarak kullanılan küçük ırmaklarımızın içler acısı durumu açığa vurulacaktır. Derelerimizin bize dedelerimizden emanet olup çocuklarımıza ait olduğunu bir şekilde duyurmamız, duyarlı insanlarımızın sayısı artırılarak konunun çözümü noktasında ciddi projeler geliştirilmelidir. Sitemizin en önemli hedeflerinden biri bu husustur. Tedbir alınmadığı takdirde gelecek nesillere, çöp ve pislik, mikrop akan kanal gibi bir yapı bırakacağız. Böyle gider de 50-100 yıl sonra torunlarımıza, biri burada kırmızı pullu alabalık yaşadığını iddia ederse inanamayacaklardır. Çünkü onlar artık bize küs, doğallıktan uzak apayrı dünyalılar olacaklardır.

DERE HAVZASI VE KÖYLERİMİZİN İLÇELERDEKİ  GÖRÜNÜMÜ

 

 

GEZİ İÇİN DEREMİZİN TANITIMI: Rize’nin Melyatderesi Köylerinde ve Ceğalver Dağı’nın eteklerinde dolaşırken hangi mevsim olursa olsun yanınızdan yağmurluğunuzu veya şemsiyenizi eksik etmeyin. Mataranızı hiç boş bırakmayacağınız, belki de hiç doldurmadan suya doyacağınız diyarlardasınız, Melyatderesi’ndesiniz.Yürüyüş için pusulanızı, en unutulmaz kareler için fotoğraf makinenizi, manzara ve kuş gözlemi için dürbününüzü, olta balıkçılığı(izinle) için çakınızı, balık seyretmek için sualtı gözlüğünüzü, rafting için can yeleğinizi, inceleme için büyütecinizi yanınızda getirmeyi unutmayın. Yaşamın durmaksızın aktığı bu derede unutamayacağınız günler sizi bekliyor.

Melyatderesi’ne nasıl gidilir : Rize ilimizin Pazar ile Çayeli ilçelerinin tam orta noktasında bulunan Melyatderesi, sahildeki Merdivenli Köyünden Kardenize dökülür. Toplam boyu yaklaşık 20 kilometredir. Esas kaynağını CEĞALVER Dağından alır. Dere boyunca 14 köyümüz mevcuttur. Türkiye’nin her tarafından ve her mevsim kolaylıkla ulaşılabilir. Deniz sahilindeki Merdivenli Köyünden giriş yapılarak Kuzeyce ve Güney köylerinden Ceğalver dağına doğru köy yolu mevcut olduğu gibi, Çayeli Aşıklar Deresi yolu üzerinden Erenler Köyü istikametinde, ayrıca Pazar Hemşin karayolu üzerinden Levent Köyünden Demirciler Mahallesine gidilebilmektedir. Rize’ye ulaşmak için hava ve deniz yolu bağlantıları da tercih edilebilir.

 

Kara yolu ile ulaşım; Rize’ye Türkiye’nin diğer tüm bölgelerinden karayolu bağlantısı mevcuttur. Doğu Karadeniz sahil şeridi üzerinde yer alan Rize; batıda Trabzon’a 76 km, güneyde İkizdere ilçesi üzerinden Erzurum’a 251 km, doğuda ise Artvin’e 159 km uzaklıktadır. Rize’nin tüm ilçelerinden Rize merkezine belediye otobüsü ve dolmuş seferleri düzenlenmektedir.

Hava yolu ile ulaşım; Rize’ye hava yoluyla ulaşım Trabzon ve Erzurum üzerinden sağlanır. Rize kent merkezi, Trabzon Havalimanı’na 70 km uzaklıktadır. Melyatderesi ise Rize’ye 28 km mesafededir. Günün her saatinde havalimanından taksi veya dolmuş bulmak mümkündür.

Deremiz, dağların sahilden itibaren yükselmeye başlaması ve yüksek dağ eteklerinden doğarak,  küçük akarsuların yoğunluğu nedeniyle, sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip havzadan geçerek Karadeniz’e dökülür.

Deremizin alternatif turizmdeki ününü yaratan en önemli etken, tüm doğal güzelliklerin içinde barındırdığı güncel insan yaşamıdır.

Gür ormanlar, bulutlu dağlar, pırıl pırıl ırmaklar, yemyeşil yaylalar, çay tarlaları, her mevsim ayrı renklere bürünen yerel yaşamla güncel ve otantik bir açık hava müzesi haline dönüşüverir. Yöremizde doğa demek, insan yaşamı demektir. Doğaseverler için olduğu kadar, çağdaş insanın gereksinimleri karşısında hızla tahrip edilen doğal yaşamın kendisi için de bulunmaz bir sığınaktır yöremiz. Bol yağış alan Ceğalver Dağı’nı saran sıkı orman örtüsü, yaygın bir akarsu ağı ile yarılmış vadileri ile her defasında yeni bir şeyler keşfetmek isteyenlerin görmesi gereken yerlerdir.

Suyun Ceğalver Dağı’nın iki bin metreye yaklaşan zirvelerinden başlayan yolculuğu, deniz seviyesine çok dik bir eğimle inen coğrafyanın da katkısıyla büyük bir hıza ulaşır. Alternatif su sporları için bulunmaz bir ortam yaratan bu yapı, diğer taraftan iç kesimlerindeki kırmızı benekli doğal alabalık popülasyonunu besler. Arıcılık, sadece bir ekonomik etkinlik değil, bir yaşam tarzı ve kültürümüzün en önemli parçalarındandır. Sık ormanlık alanda, insan müdahalesinden uzak bölgelerde geyik, ceylan, boz ayı, kurt, çakal, tilki gibi türler yaşam alanı bulurken; insan yaşamına nispeten yakın 1600-2000 metrelerde yayla kumarı ve bodur çalılıklarda huş tavuğu, ur kekliği gibi hayvanlar gözlenebilir. Şanslı ve sabırlı gözlerse, yüksek ve sarp tepelerde çengel boynuzlu yaban keçilerini gözlemleyebilirler. Eğitimli atmacalarla yapılan bıldırcın avcılığı da yöremize has etkinliklerdendir.

Sıcak yaz aylarında hayvancılık amacıyla da yaylalara çıkan bir kısım yöre halkı, sonbahar mevsimiyle birlikte tekrar köylerine çekilir.

Ormanların ve derelerin arasında örülmüş karmaşık bir patika ağı, ziyaretçiler tarafından doğa yürüyüş parkuru olarak kullanılabilir, yöre halkının arazilerine, mahallelere ve köylere bağlantısını oluşturur. Aralarında patika yol ağı bulunan dağlarımız birçok yürüyüş parkuru keşfedilmeyi bekler.

Her Mevsim Davetlisiniz: Kültür uzun bir yolculuktur ancak bir an gibi her çiçeğe konarak tamamlanır. Arının el değmemiş çiçeklerden yaptığı bal misali, dağlardan toplanan anılarla biter. Kimi zaman her mevsimi bir çiçekte bularak, kimi zaman da gizlenen bir çiçeği sonraki mevsimde bulmayı dileyerek biter. Doğal tesadüflerin diyarı yöremizle ilgili söylenecek tek kesin söz varsa, o da mutlaka buraya geri döneceğimizdir. Çünkü yöremiz, her mevsimi bir defada yaşatır ama her mevsimde de farklı bir diyardır. Kültürün ve maceranın; zirvelerin, renklerin ve mevsimlerin başkentidir Yöremiz…

Davetimiz her mevsimdir!

Derleyen: Mustafa BABAL

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

PUAN DURUMU

O G P