DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 34,9637 -0.34%
ALTIN 2.324,200,22
BITCOIN 2259752-0.63015%
Rize
10°

PARÇALI BULUTLU

12:26

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

kamyonetlerimiz için K belgesi sorunu

kamyonetlerimiz için K belgesi sorunu

27 Ocak 2019 20:46
kamyonetlerimiz için K belgesi sorunu
0

BEĞENDİM

 

 

Köylerimizde çay, odun, ot vb tüm ürünlerin taşıması sırasında kullanılan kamyonetler için talep edilen K belgesi hakkında yaşanan sorunları dile getireceğiz.

 

 

 

Öncelikle K belgesi nedir onu açıklayalım; K Belgesi veya K Belgeleri, Türkiye’de taşımacılık için verilen yetki belgeleridir. 10 Temmuz 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Kanunu ve 11 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği maddeleri uyarınca düzenlenir/verilir.

 

Kısaca; Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre türlere ayrılır. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

K1 Belgesi Nedir:K1 Yetki Belgesi; Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanmaktadır. K1* (il içi) Ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımalar.

K2 Belgesi Nedir: K2 Yetki Belgesi; Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir. K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.

K3 Belgesi Nedir:K3 Yetki Belgesi Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir.

 

Bizi ilgilendiren kısım ise Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilen K2* belgesi.

 

Özetlemek gerekirse, hiçbir ticari faaliyette bulunmasanız bile kamyonetinizin kasasına koydunuz her şey ticari kapsamda değerlendirilmektedir. Dolayısıyla tüm kamyonet sahiplerinin bu belgeyi alması gerekmekte.

 

2019  yılı için Bu belgenin fiyatı şu şekildedir.

Kendi İştigali ile ilgili Yurtiçi Eşya Taşımacılığı(3.5 tonun altındaki araçlar (kamyonetler) için) 3.093 TL

Her bir araç için taşıt kartı bedeli 371 TL

 

Ayrıca şirket adına kayıtlı, araç ruhsatında kamyon veya kamyonet yazan bir aracı src belgesi olmayan sürücüye kullandıran firmaya da src cezası 625 TL, aracı kullanan sürücüye ise 248  TL idari para cezası kesilmesi de kesinleşmiştir.

 

Buda demek oluyor ki,

5 yıl geçerliği olan K belgesi için 3.093 TL + Taşıt kartı bedeli 371 TL +  SRC belgesi 900 TL . toplam 4364 TL ödenmesi gerekmektedir.

 

Bu konuda yapılan değerlendirmelerin eksik veya hatalı olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

Şöyle ki;

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan “karayolu taşıma yönetmeliği” içerinde yer alan K türü yetki belgesi ile tanımlanan işleri ticari olarak yapan kişi ve kuruluşlardan talep edilecek belgeler açıklanmıştır.

 

Açıklanan hususların içerinde yer alan ancak belirtilen taşıma işlemlerini ticari olarak yapmayan kişiler için de belge talep edilmesi ve belge ücretinin kısmen taşıt ücretinden fazla olması vatandaşları zor durumda bırakmaktadır. Daha da önemlisi yasanın belirlediği hususların dışında olan Ticari araç sahipleri için yeniden bir düzenleme gereklidir.

 

Detaylandırmak gerekirse,

Devlet bünyesinde herhangi bir pozisyonda hali hazırda görev yapan Memurlar, herhangi bir kurumdan emekli olmuş kişiler, Özel Sektörde Ücretli olan çalışanlar; tek kabin/çift kabin kamyonet (ısuzu, Mitsubishi vs.) yada Ruhsatında Ticari yazan Otomobiller (Doblo, Kango Vs.) satın alıp kullanmak istediklerinde K belgesi kullanmalarının bir anlamı yoktur.

 

Emekli olan biri, Rize Pazar İlçesinden Köyüne giderken, çift kabin kamyonetinin arkasına 12 kg’luk tüp koyduğunda trafik polisi çevirip K belgesi soruyorsa bu işte bir yanlış vardır.

 

Bu insanlar ticari bir faaliyeti olmasa bile ticari sınıfta bir araç kullanıyor diye bu belgeyi almaları çok ama çok mantıksız. Eğer böyle bir durumda belge almaları zorunlu değilse, bu durumun trafik polisleri ve jandarma tarafından da bilinmesi gerekir. Bu konuda vatandaşlara da açıklayıcı bilgi vermek gerekir.

 

Eğer yukarıda bahsedilen kişilerin bu belgeleri almaları hakikaten zorunlu ise, bu belgeyi makul tutarlar ile aracı satın alan kişiye ruhsat devir işlemleri sırasında (noter aracılığı ile) satılması ve motorlu taşıtlar vergi ödemesi sırasında tahsilatının yapılması daha uygun olacaktır.

 

1 veya 2 yıl kullanılacak bir ticari araç için 5 yıllık olarak verilen K belgesi almak da ayrı bir sorundur.

 

Olayın diğer bir boyutu da çiftçilik yapan, çay üreticisi olan ve çiftçiliğin dışında her hangi bir geliri olmayan,  kamyonet sahiplerinin bir çoğunun eski model marka kamyonet kullandığı aşikardır. Bu araçlarında başında ANADOL, Ford P100, Skoda Pickup, BMC marka kamyonetler gelmektedir. Ortalama 3.000 TL ile 8.000 TL arasında piyasa fiyatları olan bu araçlar için vatandaş yıllık motorlu taşıtlar vergisini zorla öderken, K belgesi için 3.500 TL ya yakın bir ücretin talep edilmesi pek de mantıklı değildir.

 

 

Vatandaşların maliyetlerini sıfırlamak adına Egzos ve Araç Muayenesi yaptırmadan, Vergi ödemeden, köyde, tarlada bağda bahçede, hatta tüm riskleri göz önüne alarak ilçe merkezlerinde kullandıkları bu araçlara da bir çeki düzen vermek gereklidir. Bu çeki düzen vergiye vergi ekleyerek, araç muayene işlemlerinin ücretlerini arttırarak, cezai müeyyidelerin vatandaşları zora sokacak şekilde uygulanması yerine, makul ücretler ve basit uygulamalar ile tüm araçların kayıt altına alınması ile sağlanabilir.

 

Sıradan bir vatandaşın (emeklinin, memurun, ücretli çalışanın), ailesi ile birlikte Büyükşehirden (İstanbul’dan), köyüne (Rize’ye) giderken, Trafik denetimlerinde Ehliyet ve Ruhsat belgelerinin yanında K belgesi sorulmasının önüne geçilmesi gereklidir.

 

 

Hal böyle olurken vatandaş da kendi çözümlerini üretmeye başladı. Pancar motorundan araç icat edip, vergisiz, plakasız, ruhsatsız, muayenesiz, denetimsiz “pat-pat”, “tırtıl”, “pat”  adı verilen araçlar ile iş yapmaya başladı.

 

 

Sonuç olarak, yapılan uygulamalardan mağduriyet yaşan birçok insan var.

 

Ticari araç kullanan ancak ticari bir faaliyet içinde olmayan vatandaşlar için ara bir formül bulunması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu kapsama giren kişiler için muafiyetin olduğu “karayolu taşıma yönetmeliği”nde açıkça belirtilmesi gerekir. Yada bu kapsama giren kişiler için 5 yıllık yerine, motorlu taşıt vergisi ile yılda 2 taksit halinde alınacak çok daha cüzzi tutarlar tahsil etme yöntemi seçilmesi yada bir defaya mahsus tüm araçlara K belgesinin ücretsiz belgelendirilmesi gerekir.

 

 

Yakup ASMALI

20 Ocak 2019

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.