2.Ceğalver Dağı Doğa ve Sevgi Yürüyüşü
2.Ceğalver Dağı Sevgi yürüyüşü muhteşem geçmiştir. ‘YAZILAR’ Bölümünde Site Başkanı Mustafa Babal’ın yazısını okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Ömer Asmalı’nın gözüyle “Ceğalver Dağı İzlenimleri” yine YAZILAR bölümünden okuyabilirsiniz. AYNI HEYECANI YAŞAMAK İSTEYEN DERELİLERİMİZİ GELECEK YIL BEKLERİZ. BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…
2.Ceğalver Dağı Sevgi yürüyüşü hakkında görüşlerinizi ve izlenimlerinizi bizim ile paylaşmak isterseniz.
YÜRÜYÜŞ NOTLARI
Sevgili doğa dostları,
Günümüzde şehirleşmenin ve ekonomik sıkıntıların insanlar üzerinde yarattığı, maddi ve manevi olumsuzlukların bir nebze olsun atılabileceği yerlerden birisi de şüphesiz doğa ile baş başa özgün bir birlikteliktir.
Bu birliktelik; doğayı, suyu, toprağı, ağacı ve insanı sevmek ekseninde, bir anlamda beden ve beyin yorgunluğumuzu atmamızı sağlayacaktır.
Sitemiz ve Derneğimiz olarak, bu yıl 25 Ağustos 2008 Pazartesi saat 10:00 da 2’ncisi düzenlenecek olan ‘CEĞALVER DAĞI DOĞA VE SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ’ artık gelenekselleşmiş ve her yıl bir etkinlik olarak ve daha profesyonelce sürdürümesi hedeflenmektedir. Geçtiğimiz yıl, Dağın tepesindeki yemeğimizi, horonumuzu, ve köylerimize kuşbakışı manzaraları hiç unutmadım.
2.CEĞALVER DAĞI DOĞA VE SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ’ne, Demirciler Mahallesinden hareket edilerek başlanılacaktır. Ulaşım yolu, Pazar-Merdivenli Köyünden, Çayeli-Aşıklar-Erenler Köyünden ve Hemşin-Leventköy’den olacaktır. İsteyen aynı gün dönebilecektir. İsteyenler ve hazırlıklı gelenler ise gece konaklayacaklardır. Konaklamak isteyenlerin önceden belirlenmesi gerekmektedir ve meil adresimizden bize iletmeleri gerekmektedir(meil adresimiz: ).
Dolu dolu 2 gün geçirilerek, Ceğalver’in gizem dolu kucağında, eşsiz manzaralarla iç içe, kimi zaman hayal kurup, kimi zaman neden daha önce gelmemişim serzenişiyle hayat defterimize birkaç satır daha güzel anılar yazacağımız bir gezi olacaktır.
Tüm doğa dostlarını bu güzel geziye davet ediyor, hepinizi en içten dileklerimle selamlıyorum.
Mustafa BABAL / 08 Temmuz 2008
—————————————————————————
Profesyoneller İçin Yürüyüş Genel Bilgileri
Doğada yapılan herhangi bir yürüyüşte uyulacak temel kurallardan en önemlisi ekip düzeninin sağlanmasıdır. Bu düzene göre ekip tek sıra halinde yürümelidir. Ekibin en tecrübeli kişisi başa geçer. Ekip başı adı verilen bu kişinin görevi yürüyüş rotasını seçmek, yürüyüş temposunu ayarlamak, molaların sıklığını ve uzunluğunu düzenlemek ve yürüyüş sırasında alınması gereken önemli kararları almaktır. Son kararı verme yetkisi her zaman ekip başındadır. Ekibin en arkasında ise artçı adı verilen en tecrübeli ikinci kişi yer alır. Artçının görevi ise ekipte belirebilecek herhangi bir kopmayı ya da düzensizliği ekip başına iletmek ya da mümkünse bunu gidermektir. Ekibin tek sıra halinde ve bu düzen içinde yürümesi ekip içi birlikteliği, temponun daha iyi ayarlanabilmesini ve bu şekilde vücut enerjisinin düzenli kullanılarak daha uzun yürüyüşler yapılabilmesini sağlar.
Bunun dışında, tehlike yaratabilecek doğa koşullarında ekip başının tüm ekip adına düşünerek rotayı belirlemesi ve kaza ihtimalinin azaltılması ancak bu şekilde mümkün olabilir.
Yürüyüş sırasında herkesin sırtında bir sırt çantası bulunmalıdır. Tek omuzda taşınan çantalar yürüyüş sırasında sallanacağı için dengeyi bozarlar. Sırt çantasının içinde konaklama eşyaları(konaklayacaklar için çadır, yatak, uyku tulumu vb. gibi) yürüyüşün uzunluğuna göre en az bir litre su, hava koşullarına göre bere, eldiven, yağmurluk ve çeşitli giyecekler, ilk yardım çantası gibi malzemeler bulunmalıdır. Herkes yürüyüş sırasında ihtiyacı olabileceğini düşündüğü malzemeleri yanında taşımak zorundadır.
Bir doğa yürüyüşü sırasında seçilecek giyecekler yünlü ya da yün-sentetik karışımı olmalıdır. Pamuklu giyecekleri kullanmamakta yarar vardır. Bunun nedeni pamuklu giyeceklerin çabuk ıslanması ve ıslandığında geç kurumasıdır. Çok kalın ve az kat giymek yerine, ince ve çok kat giyilmelidir. Böylece terlendiği zaman soyunup, üşündüğü zaman giyinilerek belli bir vücut sıcaklığı korunmaya çalışılır. Doğada ne üşümek ne de terlemek iyidir. Ayrıca seçilen giyeceklerin düğmeli ya da fermuarlı olmasına dikkat edilmelidir.
İnsan, vücut sıcaklığının %70’ini başından kaybeder. Bu nedenle, gerektiğinde bere giymeyi de ihmal etmemelidir. Kot pantolon yerine kadife ya da yünlü pantolonlar tercih edilmelidir. Kot pantolon vücudu soğuk tutar ve ıslandığında kurumaz. Ayakkabı olarak geçirebilecek herhangi boğazsız bir ayakkabıyı kişiyi her an zor bir durumda bırakabilir. Güneşli havalarda güneş çarpmasından, cilt yanıklarından ve güneş körlüğünden korunmak için şapka, güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanmakta yarar vardır.
Yürüyüş sırasında belli bir tempo yakalanmasına ve nefesin düzenlenmesine çalışılır. Yürüyüş temposu mümkün olduğunca sabit tutulmalıdır. Genelde 50 dakikalık bir yürüyüşten sonra 10 dakikalık uzun bir mola verilmelidir. Çok dik ve zorlu etaplarda yarım saatte bir, 2 dakikalık bir nefes molası da verilebilir. 10 dakikalık uzun molalarda, ekiptekiler gerekli ihtiyaçlarını karşılarlar(su içmek, besin almak, tuvalet, vb.), yorgunluklarını gidermeye çalışırlar. Bu tür molalar sırasında terin soğumaması için gerekli giyeceklerin giyilmesi ihmal edilmemelidir. 2 dakikalık kısa molalarda ise amaç oturmak ve ihtiyaç gidermek değil, sadece nefesi düzenlemektir. Bunun dışında gelişigüzel mola verilmemelidir çünkü devamlı durup hareket etmek kişiyi dinlendirmekten çok, fiziksel ve psikolojik konsantrasyonu bozarak daha fazla yorgunluğa neden olur.
Yürüyüş sırasında gereksiz iniş-çıkışlardan kaçınmak gerekir. Rota seçimi yapılırken mümkün olduğu kadar az yükseklik kaybetmeye çalışılır. 25 dereceyi geçen eğimlerde eğimin etkisini azaltmak için zigzag çizerek ilerlemek daha avantajlıdır. Zigzagların keskinliği eğimin dikliğine, ekibin kondisyonuna göre artırılır ya da azaltılır. Yamaçlarda yan geçiş yapılırken ayakların zemine göre ayarlanması gerekir. Sert bir zeminde en fazla sürtünmeyi sağlayabilmek için ayak tabanlarının tümünün yere basmasına gayret edilmelidir. Ayrıca yamaç tarafındaki ayak bir miktar yamaca döndürülerek burkulma tehlikesi azaltılır. Yürünülen zemin yumuşak ise kestirme denilen yürüyüş şekli uygulanır. Bunda, ayakların kenarları ile zeminde bir basamak oluşturularak yürünür.
Yürüyüş sırasında devamlı etrafa bakarak doğru yönde ilerlenip ilerletilemediği kontrol edilmeli, referans ya da nirengi noktası adı verilen belirleyici noktalar gözlenmelidir. Değişik biçimli bir kaya, bozkırın ortasında bir ağaç nirengi noktası olarak seçilebilir. Böylece geri dönüş ya da kaybolma gibi durumlarda bu noktalar sayesinde doğru yol bulunabilir.
Yürüyüş sırasında enerji sağlamak için molalar sırasında çeşitli yiyecekler yenebilir. Bu yiyeceklerin karbonhidrat, özelliklede kana karışmasının çabuk olması bakımından glikoz yönünden zengin olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında çeşitli mineral ve enerji yönünden de zengin olmalıdır. Kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, çikolata gibi yiyecekler ve limonlu, şekerli içecekler bu tip besinler arasında sayılabilir. Yürüyüş sırasında terlemeyle sıvı kaybedildiği için sıvı alımına da önem verilmelidir. Özellikle kış koşullarında susuzluk hissi az olmaktadır. Böyle durumlarda dahi kişinin kendisini zorlayarak sıvı alması gerekmektedir.
Doğada alkol alımının yararlı olduğu düşüncesi son derece yanlıştır. Alkol, kan dolaşımını arttırıp başta bir sıcaklık verirken, damarların genişlemesine neden olur. Bunun dışında su kaybına neden olur ve dikkati azalır.
Unutulmaz bir yürüyüş olması dileğiyle…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.