Deremizde nesli tükenmeye yüz tutmuş yöremize özgü Kırmızı Benekli Alabalığın neslinin devamı ve türünün yaygınlaştırılması konusunda gerekli çalışmaların yapılması amacıyla, Melyatderesi derneği olarak; 2010 – 2012 yılları arasında yapmış olduğumuz görüşmeler sonrasında ; ilk kez 20 Eylül 2012 tarihinde Melyatderesi’nden Anaç Balık alımı yapıldı.
Deremiz başlangıç noktası Ceğalver eteklerinde ve üst köylerde yapılan çalışmalarda anaç balıklar alınmıştır. Çalışmaların amacı; alınan anaç balıkların T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık üretme istasyonunda üretiminin yapılıp anaç alınan balıklar ve yavru bireylerle birlikte anacın alındığı dereye geri salınımını yapmaktır. Yapılan çalışmalarda gerekli miktarda anaç balığın alımı başarı ile sağlanmıştır.
Aradan geçen sürede anaç balıklarımız T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık üretme istasyonunda üreme işlemi tamamlanarak melyatderesine dönmek için gün saymaya başladı.
İlk olarak 30 Ağustos 2013 tarihinde bırakılan yavru alabalıklar deremizde belirgin şekilde yaygınlaşmıştır. O tarihten sonra düzenli olarak alabalık yavrularının düzenli olarak deremize bırakılması işlemi gerçekleşmiştir.
Son olarak 19 nisan 2017 tarihinde T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık üretme istasyonunda Tesis Müdürü Doç. Dr. Özgür AKKAN Hocamızın önderliğinde, deremize 50.000 adet yavru alabalık bırakılmıştır. Söz konusu balık salınımına değerli üyemiz Kasım DEMİRCİ heyete eşlik etmiştir.
ALABALIĞIMIZI YOK ETMEMEK BİZİM ELİMİZDE..
Emeği geçen herkese teşekkür ederiz / Melyatderesi Derneği Yönetim Kurulu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.