Rize Hava Alanın yapımı için denize dolgu olarak kullanılacak taş alınması ile ilgili olarak; Melyatderesi vadisinde Kuzayca (Suminat) köyü ve Merdivenli (Melyat) Köyü sınırları içerinde kalan bölgeler için taş alınması ile ilgili karar alınmıştı.
Alınan kararlara deremiz ve doğamız ile ilgili çekincelerimizi ilgili ve yetkili merciler nezdinde dile getirmiştik.
Deremize su kaynağı sağlayan Ceğalver dağı eteklerinde yer alan Hemşin ilçesi Leventköy Demircililer Mahallesi ile Yavuzlar Köyü sınırlarının kesişim yerinde Taş Ocağı Kurulması yönünde karar alınmıştır.
Bu karar itirazımızı tüm ilgili mercilere bildirdik.Yöre halkı ve ilgili muhtarlıklar ile irtibata geçerek bilgi alışverişinde bulunduk.Levent köy muhtarlığı ve yavuzlar köyü muhtarlığı tarafından da tüm ilgili kurumlara yazılar yazılmıştır.
Tüm yöre halkımızın bilgisine sunarız. / Melyatderesi Derneği Yönetim Kurulu
Merkezi İstanbul’da bulunan derneğimiz Melyatderesi havzasında bulunan; Hemşin, Çayeli ve Pazar ilçelerimizin sınırları içindeki 14 köyün birlik ve beraberliğini sağlamak, sosyal, ve turizm açısından tanıtımını yapmak, bölgenin ekolojik özellikleri ile kültürel değerleri koruyarak yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2007 yılında kurulmuştur.
Derneğimiz tarafından satın alınan Çöp Konteyneri 14 köye dağıtımı yapılmış ve yöre halkı çöplerinin bertaraf edilmesi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Dernek imkanları ile satın alınan Çöp Kamyonu, melyatderesi vadisinde bulunan köylerin çöplerinin düzenli olarak alınması çalışması İl özel idaresi tarafından takdir ve beğeni toplayarak tüm Rize’ye yayılmasına vesile olmuştur.
İl Çevre Orman Müdürü tarafından 2010 yılında Deremiz havzasında bulunan Erenler Köyü mevkiinde 350 adet Sülün Kuşu doğaya bırakılmıştır. Sülün Kuşlarının kene ve zararlı böcekler ile mücadele açısından önemli olduğu kadar da yaban hayatının çeşitliği noktasında önemli rol oynamaktadır.
Kuruluş amaçları doğrultusunda AFAD ile ortaklaşa düzenlediğimiz; İSHAKOĞLU İlkokulu (Çayeli) ve Fuat ERGENÇ İlkokulu (Pazar) okullarında, öğretim gören tüm öğrenciler için ÇEVRE BİLİNCİ konulu bir eğitim düzenlemiştir. Geleceğimizi oluşturan gençlere doğanın korunmasına yönelik eğitimler verilmiştir.
Derneğimiz 2012 yılında Kırmızı Pullu Alabalık projesi başlatmış, nesli tükenen Kırmızı Pullu Alabalıklar için yaşam alanı yaratılmış, dereye binlerce yavru salımı gerçekleştirilmiş, dere boyu balık tutma yasağı getirilmiştir. 2012 yılından bu yana DSİ Şube Müdürlüğü derneğimizin ortak çalışmaları sonucu 70.000 Adet alabalık yavrusu melyatderesi havzasında bulunan çeşitli lokasyonlara salınımı sağlanmıştır.
2011 yılında mülki idare yetkilileri ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda; köylerimizde bulunan açık fosseptiklerin kapalı hale dönüştürülmesi büyük ölçüde sağlanarak, su kaynakları büyük ölçüde korunmuştur.
Melyatderesi Dere boyu yol projesi ile ilgili olarak; taleplerimizi muhtarlarımız aracılığı Pazar Kaymakamlığı eliyle, İl özel idaresine iletilmiş, hali hazırda değerlendirme yapılması aşamasında olduğumuzu belirtmek isteriz.
Köylerimizde tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içeren sürdürülebilir tarım projelerimiz ile birlikte yöremize özgü tohumların ve meyvelerin korunmasına yönelik çalışmalarımız hali hazırda devam etmektedir. Bu bağlamda ekonomik önemini kaybetmeye başlayan Demir Elma projesi hayata geçirilmiştir. Orijinal demir elma fideleri oluşturularak yöre halkına dağıtımı yapılmıştır.
2014 kasım ayında Rize Havalimanı projesi ile ilgili Pazar İlçesi Belediye Binası da düzenlenen tanıtım toplantısı sırasında; Rize Havaalanı inşaatı için deremizden 2 noktada taş alınması ile ilgili bilgimiz olmuştur.
2018 Nisan ayında melyatderesinin denize döküldüğü noktada Naiboğlu Beton tarafından dereden çakıl alımı yapılması ilgili olarak; Rize Valiliği’ne 20.04.2018 tarih ve 2018/1 sayı ile Dereden Çakıl Alınmasının durdurulması hususu iletişmiş, Ancak çakıl alımı işlemi devam etmişti.
Rize Havalanı için deremizden 2 noktada taş alımı yapılması işlemi henüz başlamadan, yine deremiz havzası içerinde yer alan; Rize İli, Çayeli İlçesi, Yavuzlar Köyü ile Hemşin’e bağlı olan Leventköy’den özel bir işletme tarafından taş ocağı açılacağı ile ilgili bilgiler muhtarlıklar tarafından öğrenilmiştir.
Yukarıda sayılan tüm çalışmaların ışığında; Derneğimiz tarafından yürütülen, muhtarlıklarımız ve köylülerimiz tarafından desteklenen faaliyetlerimizin tamamı doğayı ve doğal hayatı korumaya yönelik olduğu aşikardır.
Deremiz havzasında oluşturulması planlanan 86199 ruhsat no’lu bazalt ocağı ve kırma eleme tesisi ile tüm bu çalışmalar heba olacaktır. Yöre halkına ve çevreye büyük zararlar vereceği sebebi ile bu tesisin açılmasının doğru olmadığını düşünmekteyiz. Yöreye olumlu katkı sağlayacak her çalışmayı destelemek kuruluş amaçlarımızdan biridir. Açılması planlanan tesisin doğaya vereceği zararların doğru etüdü ile ilgili gereğinin yapılması konusunu önemle bilgilerinize sunarız.
1-Rize İl Özel İdare
2- Rize Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
3-Rize Valiliği
4-Tarım Ve Orman Bakanlığı Rize Şube Müdürlüğü
5-Rize İl Özel İdaresi
6-Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı (Bilgi)
7-Çayeli Kaymakamlığı
8- Pazar Kaymakamlığı
9- Hemşin Kaymakamlığı
10- Devlet Hava Meydanları İşletmesi
Bahse konu sahada, kırma taş işletmeciliğine dönük faaliyette yapılan incelemeler sonucunda üretilmeye değer bazalt rezervine rastlanmış olup, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden yürürlük tarihi 25.06.2018 olan II-A grubu 98,95 hektarlık alan için işletme ruhsatı alınmıştır.
Faaliyete konu işletme ruhsat sahası için 24,72 hektarlık alanda 395.000 ton/yıl üretim, 395.000 ton/yıl kırma-eleme kapasitesi ile işletilmesi için ÇED süreci başlatılmıştır. İlgili ruhsat sahası için 6592 sayılı kanunla değişik 3213 sayılı Maden Kanunu‘nun 7. Maddede belirtilen izinler kapsamında iş bu rapora konu projenin ÇED sürecinin uygun mütalaa edilmesi sonrasında verilecek ÇED Belgesi’ne ek olarak, mülkiyet izinleri ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınarak “İşletme İzni” belgesi ile faaliyete başlanacaktır.
Proje Alanının ve Teknolojisinin Seçilme Nedeni ve Alternatifleri Proje konusu faaliyet, Naiboğlu İnş. Tic. ve Ltd. Şti. tarafından Rize ili, Çayeli ilçesi, Yavuzlar Köyü mevkii 86199 Ruhsat Numaralı Bazalt Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi (24,72 Ha, 395.000 Ton/Yıl)’dir.
Proje alanı Rize İli, Çayeli İlçesi, Yavuzlar Köyü sınırları içerisinde kalmakta olup, Hemşin ilçe merkezine yaklaşık olarak 3,5 km, Hemşin’e bağlı olan Leventköy’e ise yaklaşık olarak 1,5 km uzaklıkta yer almaktadır.
Günümüzde teknolojinin değişmesi, inşaat, altyapı gibi sektörlerdeki hızlanmadan ötürü piyasadaki talep artmış ve bu talep ile özellikle bölgede yapılan havalimanı projesinin deniz dolgusuna malzeme tedarik etmek amacıyla mezkur proje planlanmıştır. Bölgede yerleşim alanlarının çok dağınık olması ve hemen hemen birçok alanda çay tarımının yapılması nedeniyle, müracaat sahibi II-a grubu ruhsat almak için bu alana yönelmek zorunda kalmıştır. Rize ilinde hammadde ihtiyacının fazla olması, ihtiyaçların karşılanması için uygun ruhsat alanlarının bulunamayışı ve müracaat sahibinin tesisi için ihtiyaç duyduğu hammaddeyi bulamaması müracaat sahibini bu alana yönelten diğer önemli nedendir.
Sahada, cevherin alınabileceği derinliğin az olması sebebiyle açık işletme yöntemi ile cevher çıkartılması işlemi yapılacaktır. Bu şekilde cevher çıkarılmasında farklı bir alternatife gerek duyulmamaktadır. Ancak açık işletme yöntemi kapsamında, konumuna göre patlatma veya mekanik sökme yöntemi gibi farklı cevher sökme teknolojileri gerçekleştirilecektir. İşletme esnasında açılan çukurluklar doğanın şeklini bozabileceğinden, üretim faaliyeti tamamlandığında arazi restorasyonu gerekecektir.
Söz konusu faaliyetin konumu nakliye açısından değerlendirildiğinde; sahanın doğa ve kültür koruma bölgelerine, turistik bölgelere, hassas tarım alanlarına uzak olması gibi unsurlar göz önüne alındığında maden ocağı için belirlenen yerin optimum koşullara göre seçildiği görülmektedir.
Proje için yer alternatifleri incelendiğinde, doğal malzemelerin bulundukları yerde çıkartılması zorunluluğunun olması göz önüne alındığında işletilen ocak alanının uygun bölge olduğu söylenebilir. Bölgede yeterli miktarda rezerv olduğu belirlenmiştir. Bu itibarla, proje yeri ile ilgili olarak bölgenin coğrafi şartları da düşünüldüğünde alternatif bir yer düşünülmemektedir.
Mülkiyet izni, işletme izni ve sağlanacak personel istihdamının bölgeden karşılanacak olmasının yanı sıra çıkarılacak malzemenin satışı konusunda da son dönemde bölgede yapılan altyapı çalışmaları ve sahil yoluna ulaşımın nispeten kolay olması dolayısı ile ekonomik açıdan avantaj sahibi olduğu söylenebilir.
Projenin olası çevresel etkileri Proje Tanıtım Dosyası kapsamında belirtilen hususlara uyulması durumunda çevresel bir yatırım olduğu söylenebilir.
haber yayın tarihi: 25.12.2018
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Çed raporuna ve ilgili makamlardan projeye onay verenler tek ahım o oturduğunuz beton yığınları içerisinde boğulun.