Kara yolu ile ulaşım; Rize’ye Türkiye’nin diğer tüm bölgelerinden karayolu bağlantısı mevcuttur. Doğu Karadeniz sahil şeridi üzerinde yer alan Rize; batıda Trabzon’a 76 km, güneyde İkizdere ilçesi üzerinden Erzurum’a 251 km, doğuda ise Artvin’e 159 km uzaklıktadır. Rize’nin tüm ilçelerinden Rize merkezine belediye otobüsü ve dolmuş seferleri düzenlenmektedir.
Hava yolu ile ulaşım; Rize’ye hava yoluyla ulaşım Trabzon ve Erzurum üzerinden sağlanır. Rize kent merkezi, Trabzon Havalimanı’na 70 km uzaklıktadır. Melyatderesi ise Rize’ye 28 km mesafededir. Günün her saatinde havalimanından taksi veya dolmuş bulmak mümkündür.
Deremiz, dağların sahilden itibaren yükselmeye başlaması ve yüksek dağ eteklerinden doğarak, küçük akarsuların yoğunluğu nedeniyle, sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip havzadan geçerek Karadeniz’e dökülür.
Deremizin alternatif turizmdeki ününü yaratan en önemli etken, tüm doğal güzelliklerin içinde barındırdığı güncel insan yaşamıdır.
Gür ormanlar, bulutlu dağlar, pırıl pırıl ırmaklar, yemyeşil yaylalar, çay tarlaları, her mevsim ayrı renklere bürünen yerel yaşamla güncel ve otantik bir açık hava müzesi haline dönüşüverir. Yöremizde doğa demek, insan yaşamı demektir. Doğaseverler için olduğu kadar, çağdaş insanın gereksinimleri karşısında hızla tahrip edilen doğal yaşamın kendisi için de bulunmaz bir sığınaktır yöremiz. Bol yağış alan Ceğalver Dağı’nı saran sıkı orman örtüsü, yaygın bir akarsu ağı ile yarılmış vadileri ile her defasında yeni bir şeyler keşfetmek isteyenlerin görmesi gereken yerlerdir.
Suyun Ceğalver Dağı’nın iki bin metreye yaklaşan zirvelerinden başlayan yolculuğu, deniz seviyesine çok dik bir eğimle inen coğrafyanın da katkısıyla büyük bir hıza ulaşır. Alternatif su sporları için bulunmaz bir ortam yaratan bu yapı, diğer taraftan iç kesimlerindeki kırmızı benekli doğal alabalık popülasyonunu besler. Arıcılık, sadece bir ekonomik etkinlik değil, bir yaşam tarzı ve kültürümüzün en önemli parçalarındandır. Sık ormanlık alanda, insan müdahalesinden uzak bölgelerde geyik, ceylan, boz ayı, kurt, çakal, tilki gibi türler yaşam alanı bulurken; insan yaşamına nispeten yakın 1600-2000 metrelerde yayla kumarı ve bodur çalılıklarda huş tavuğu, ur kekliği gibi hayvanlar gözlenebilir. Şanslı ve sabırlı gözlerse, yüksek ve sarp tepelerde çengel boynuzlu yaban keçilerini gözlemleyebilirler. Eğitimli atmacalarla yapılan bıldırcın avcılığı da yöremize has etkinliklerdendir.
Sıcak yaz aylarında hayvancılık amacıyla da yaylalara çıkan bir kısım yöre halkı, sonbahar mevsimiyle birlikte tekrar köylerine çekilir.
Ormanların ve derelerin arasında örülmüş karmaşık bir patika ağı, ziyaretçiler tarafından doğa yürüyüş parkuru olarak kullanılabilir, yöre halkının arazilerine, mahallelere ve köylere bağlantısını oluşturur. Aralarında patika yol ağı bulunan dağlarımız birçok yürüyüş parkuru keşfedilmeyi bekler.
Her Mevsim Davetlisiniz: Kültür uzun bir yolculuktur ancak bir an gibi her çiçeğe konarak tamamlanır. Arının el değmemiş çiçeklerden yaptığı bal misali, dağlardan toplanan anılarla biter. Kimi zaman her mevsimi bir çiçekte bularak, kimi zaman da gizlenen bir çiçeği sonraki mevsimde bulmayı dileyerek biter. Doğal tesadüflerin diyarı yöremizle ilgili söylenecek tek kesin söz varsa, o da mutlaka buraya geri döneceğimizdir. Çünkü yöremiz, her mevsimi bir defada yaşatır ama her mevsimde de farklı bir diyardır. Kültürün ve maceranın; zirvelerin, renklerin ve mevsimlerin başkentidir Yöremiz…
Davetimiz her mevsimdir!