DOLAR 32,2855 0.04%
EURO 34,7325 -0.02%
ALTIN 2.402,140,09
BITCOIN 2034002-0.69422%
Rize

HAFİF YAĞMUR

21:09

YATSIYA KALAN SÜRE

PEKMEZCİLİK

Pekmez

Yaşatmamız gereken kültürlerimizi düşünürken vazgeçilmezlerden biri olduğuna inandığımız ve ileride geçim alternatifleri projeleri arasına almayı düşündüğümüz kokulu kara üzüm hikayesini ciddi şekilde ele alacağız.

 

Hurma Pekmezi Tarifi

Hurmanın birkaç çeşidi vardır ince hurma,çikolatalı hurma ve sarı hurma var,bizim pekmez yapımında kullandığımız sarıhurma çeşididir.Bu hurma aralık ayı itibariyle olgunlaşmaya başlayan bir kış meyvesidir ve yöremizde çok olduğu için pekmez yapımında kullanıyoruz.

 

Hurmayı öncelikle olgunlaşana kadar dalında bırakmalıyız.bazı insanlar erkenden toplayıp ezme teknelerine koyarak olgunlaşmasını beklerler hatta küçük parçalara bölüp daha erken olgunlaşmasını sağlarlar.kendiliğinden olgunlaşmadan yapılan pekmez ağzı buruşturur ve rengide siyah olur,dalında olgunlaşıp toplanan hurma bekmezide tatlı ve rengide bordo olur ayrıca posa ve tortusu olmaz.

 

Hurma bu renge gelene kadar yani iyice olgunlaşana kadar dalında bırakılır.  Gudeli sepeti ile toplanması tercih edilir.

 

Sepet veya kova ile toplanır.üstünüze hurma yapışmasın diye yağmurluk giymeyide unutmayınız. Toplanan hurmalar ezme teknesine doldurulur ve şerbeti boşa akmaması için önüne kova konur.

 

Ezme teknesindeki hurmaları elle iyice ezdikten sonra üstünü kapatacak kadar sıcak hatta kaynamış suyla doldurunuz ve şerbeti üstüne posası altına çökene kadar bekleyiniz yaklaşık 1 saat civarı.

 

Tekneden üstündeki şerbetini aldıktan sonra geride kalan posasını çuvala doldurup bazılar silindirden geçirir bazıları ise ayakla ezerek şerbeti iyice çıkartılır ve ince bez çuvaldan süzdürerek tavaya aktarılır.

 

Şerbetler süzüldükten sonra tavaya doldurulur ve tavanın altına şiddetli ateş yakılıp kaynatmaya bırakılır durmadan ateş yanmaya devam eder.

 

kişiler pekmezin tamamını çay çalısıyla pişirir fakat çalı ince olduğu için külleri pekmezin içine düşer ve bekmezin kalitesini bozar hem tadı açısından hem görüntüsü açısından,en doğrusu kalın ve kuru odun tercih edilir.

 

Pekmez pişerken herkes etrafında toplanır hatta arkadaşlarını davet ederek herkes anılarını, hatıralarını anlatır ve yandan mangal izgara vs yaparak tavanın etrafında piknik yaparak hatıralarımızda kalır.

 

Yaklaşık 2,5..3 saat arasında pekmez kıvam almaya başlar ve her 10 dakikada bir tabağa koyup soğutarak kıvamına bakılır bazısı sıvı bazıları bal kadar katı olanı tercih eder ona pekmez sahibi karar verir.istenilen kıvama gelmeden önce altındaki harlı ateş yavaş yavaşkısılır ve hafiften pişmeye bırakılır, çünkü süt gibi aniden  köpürür o bakımdan son anları yavaş kaynaması gerekir.

 

İstenilen kıvama geldikten sonra 3 kişi tarafından tava altına alınır,çünkü tavanın 3 tane tutacağı olur.pekmez soğumadan kuru ve temiz kova yada tencerelere dikkatli şekilde doldurulur.

 

Tavadan boşalan pekmezlerden geriye kalan sakız dediğimiz en katısını yemek için saatlerce sabırsızlıkla bekleyenler kaşıkları alıp tavayı sıyırmak için hucum ederler.Böylece pekmez yapımı sona erer ve afiyetle yenir.

Besin değeri en yüksek, ilaç niteliğinde pekmezi özellikle çocuklarımız için üretmeyi ve tüketmeyi ihmal etmeyelim.

Bu işleri bizzat yapan, üreten

Halil ibrahim BABAL-2009

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.