ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize °C

Deremiz ve Vadimiz Taş Ocağı olmayacak

Deremiz ve Vadimiz Taş Ocağı olmayacak

ÖRNEK BİR ÇEVRE MÜCADELESİ

‘’Arı Padişahı ve Bal ormanı Kurtuldu’’

 

 Süreç 2018 yılı Aralık ayında başladı. Yöre Halkına tebligat yapılmadığı için bir tesadüf eseri öğrenildi.

 

Özel bir firma hazırladığı Proje ile Hemşin ilçesi Levent Köyü Demirciler mahallesi yerleşim alanına 400 metre mesafedeki halk arasında ‘’Arı Padişahı’’ diye anılan mevkiden başlayıp Ceğalver Dağının 99 hektarlık bölümüne Taş Ocağı tesisi kurmak istemektedir.

 

 

Proje alanı flora ve fauna açısından çok zengindir. İçinde gürgen, kestane, çam, ladin, kayın, dağ karayemişi, likapa, orman gülü  vb. bitki çeşitliliği bulunan Ormana sahiptir. Bu Ormanlık alanda geyik, dağ keçisi, karaca, ayı, domuz, çakal, kurt, tilki, sülün, kartal, atmaca, dağ tavuğu, çeşitli küçük kuşlar ve sürüngenlerin bulunduğu yaban hayat bulunmaktadır.

 

Bölgeden akan derede nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesi(semender) yaşamaktadır.

 

Yine Proje alanında birkaç köyün içme suyu karşılanmaktadır.

 

Bölge halkı tarafından Organik tarım yapılmaktadır. Halk Osmanlıdan beri de geçimini önemli ölçüde balcılıkla sağlamakta olup bölge, Orman bakanlığınca Bal Ormanı ilan edilmiştir.

 

Proje sahasında bulunan Melyat deresi (Balıklı Dere) Hemşin ,Pazar ve Çayeli’ne bağlı 14 köy arazilerinden akmaktadır.

 

Maalesef, Zengin Doğal yaşamın bulunduğu bu bölge için ilgili Kamu Kuruluşlarınca masa başında hazırlanan bilgilere göre olur verilmiştir.

 

Tesadüfen öğrendiğimiz bu Proje için itiraz süremizin dolmasına 1 saat kala Dava açarak Hukuki süreci başlattık.

 

Önce yöre STK ları, Hemşin, Pazar ve Çayeli ilçelerine bağlı muhtarlar bilgilendirildi. Ortak Basın bildirileri ile destekleri sağlandı.

 

Arkadan Hemşin ilçesinde belki de Türkiye’de örneği olmayan bir çalışma ile iktidar ve muhalefet Partileri ‘’çevre ortak paydasında’’ bir araya getirilerek ortak Basın Bildirisi deklere edildi.

 

Tema Vakfı ile temasa geçilip teknik destek alındı. Yine Türkiye Ormancılar Derneği ile irtibat kurulmuş ve Trabzon Bölge yetkilileri Proje alanına giderek rapor hazırlayarak destekte bulunmuşlardır.

 

4 yıllık süreçte aralıklarla, Demirören Haber Ajansı(DHA) ve Anadolu Ajansı(AA) Rİze temsilcilikleri ile temas kurularak bölge Halkı ile çekim ve röportajlar yapılıp Ulusal TV kanallarında yayın yapılmaları sağlanarak Kamuoyu bilgilendirme ve desteği sağlandı.  Aynı zaman da Rize ve Trabzon’da faaliyet yapan yerel İnternet Haber Sitelerinde konu ile alakalı haberlerin yayınlanması gerçekleştirildi.

 

Hukuki Süreçle ilgili ilk mahkeme 25.04.2019 da Rize İdare mahkemesince lehimize Projenin İptali kararını vermiştir. Karşı taraf Danıştay’a temyize gitmiştir. Danıştay mahkemeden Bilirkişi tayini istemiştir. Mahkeme kararında direnmiştir. Ancak Danıştay ikinci kez Bilirkişi tayini istemiştir.

 

Bunun üzerine Rize idare mahkemesi 7 kişilik Bilirkişi tayin etmiştir.

 

Bu arada tarafımızdan bölgenin Faunası, florası, Tarımı, Suları ve Tarihi bilgilerini ve görsellerini içeren 90 sahifelik bir kitapçık hazırlanarak, ilgili Kamu Kurumlarına, Bilirkişi ve Mahkeme heyetine verilerek bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.

 

Bilirkişi heyetinin bölgede keşif yapacağı gün, müdahiller olarak keşfe katılıp heyete bilgilendirme yapılmıştır.

 

Bilirkişi heyeti 07.10.2021 tarihli hazırlamış olduğu Projenin sakıncalı olacağı yönündeki raporunu Rize İdare mahkemesine sunmuştur.

 

Rize İdare mahkemesi 10.12.2021 tarihinde ikinci kez Projenin iptal edilmesi yönünde karar vermiştir.

 

Karşı taraf tekrar Danıştay’a temyize başvurmuştur. Danıştay 13.04.2022 tarihli kararı ile Projenin İptali hakkındaki kararı onamış ve karar kesinleşmiştir.

 

İnançla ve azimle çıktığımız bu yolda yöre halkı ile bütünleşip güç birliği yaptık ve hep birlikte başardık.

 

Sürecin başından beri az sayıda da olsa konuyu siyasal zemine çekmek isteyenler, hizmete karşı mısınız, başaramazsınız vb. söylemlerde bulunanlar oldu. Ama biz bunları hiç kaale almadan yolumuza devam ettik.

 

Her insanın çevreye karşı sorumlu olduğunu düşünüyoruz.

 

Anayasamızda ve Uluslararası sözleşmelerde Çevrenin-Doğanın korunup yaşatılması öngörülmektedir.

 

Dedelerimizden Miras aldığımız Doğamızı bizlerden sonraki nesillere taşımak bizim insanlık görevimizdir.

 

Çevreye ve Doğaya birlik ve beraberlik içinde sahip çıkılarak yaşatılması dileği ile..

 

Ramiz Demirci

Melyatderesi Derneği Başkanı

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.